S cieľom uľahčiť Vám používanie naších webových stránok využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s ich použitím. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia nájdete tu.

@2023  |   fr@fr-auto.sk    tel.: 0915 858 677     tel.: 0915 359 783        -5% pre registrovaných zákazníkov   

2. Problém s radením rýchlosti

30.01.2023

2. Problém s radením rýchlosti

V tomto článku si ukážeme, niektoré najbežnejšie problémy s radením a tipy ako ich jednoducho odstrániť.

Presnejšie čísla 

Manuálne prevodovky sú stále najbežnejšou variantou v nových alebo jazdených automobiloch. Ukazuje to aj štatistka, podľa ktorej, je viac ako 71% všetkých automobilov na SR, vybavených práve manuálnou prevodovkou. Čo sa týka značiek nám najbližších, tak podiel "manuálov" ešte viac prevyšuje "Automaty".

Percentuálny podiel zastúpenia manuálnych prevodoviek :

Citroen   - 86,77%
Peugeot  - 86,25%
Renault  - 93,68%
Dacia     - 99,78%

pozn.: % podiel je bez rozdielu veku. Štatistiky sa každým rokom menia v prospech automomatov.

 

(Ne)Presnosť radenia, vôľa alebo ťažké radenie je nepríjemná vec a obťažuje počas šoférovania. Tak ako každá súčiastka v aute, aj prevodový mechanizmus potrebuje občas pozornosť. S rastúcim vekom, alebo počtom najazdených kilometrov, je občas nutné celý systém repasovať, premazať alebo jednoducho vymeniť. Ďalej si ukážeme ako to urobiť čo najlepšie.

Poznáme 2 druhy tiahiel radenia tj. to čím sa prevádza sila z radiacej páky na prevodovú skriňu. Prvým typom sú lankové tiahla, ktoré sa používajú, pretože sú presnejšie, ohybné a nevyžadujú veľa miesta. Ich nevýhodou je vyššia cena a tým pádom vyššie náklady aj pri oprave. Druhým typom sú pevné tyče, ktorých hlavnou výhodou je nižšia obstaravacia cena a rovnako nižšia cena prípadnej opravy.

 

LANKÁ RADENIA

Príznaky poškodenia:

- Ťažké radenie pri studenom motore

- Zadrhávanie počas preradzovania

- Vôľa v páke

- Nepresné radenie

 

Možnosti opravy:

Ak lanko nie je poškodené, pomôže premazanie univerzálnym mazivom. Toto riešenie je lacné a môže (no nemusí) byť účinné. Stojí za to to vyskúšať. Ak hľadáte niečo na mazanie, v našej ponuke nájdete rôzne mazivá. Ak nepomôžu radeniu isto sa Vám zíjdu napr. na mazanie kľučiek dverí, pántov a pod.

Poškodené lanovody -  ak sú poškodené natoľko že premazanie nepomáha, je potrebná výmena jedného alebo obidvoch lán podľa situácie. V takomto prípade Vám vieme ponúknuť jednotlivé sady. Lanká sa zisťujú podľa VIN kódu alebo  zmeraním pôvodného dielu. S výberom Vám radi pomôžeme.

 

Niektoré druhy lanovodov sa dodávajú iba ako celok tj. mechanizmus radenia spolu s pákou radenia. S výberom Vám radi pomôžeme.

 

 

 

PEVNÉ TYČE RADENIA

Príznaky poškodenia:

- Ťažké radenie pri studenom motore

- Zadrhávanie počas preradzovania

- Vôľa v páke

- Nepresné radenie

- Nemožnosť žiadneho radenia (vyskočené tyčky z puzdier)

 

Možnosti opravy:

V tomto prípade jednoznačne výmena poškodených častí, nakoľko problém zvykne byť v uložení (plastovom puzdre), ktoré v domácich podmienkách nie je čím nahradiť.

Existujú 2 typy:

  • Pevné a nenastaviteľné -  dĺžka je presne daná = originál diel alebo aftermarket na presný typ auta
  • Nastaviteľné - dĺžka tyčky sa dá nastaviť podľa potreby v rozmedzí aké udáva výrobca dielu = iba aftermarket

 

 

 Opravné sady radenia, sú všetky pohyblivé časti mechanizmov v jednej sade, dodávané na presný typ auta. S výberom sme vždy nápomocný.

 

VÝMENA DOMA ALBO V SERVISE ?

Výmenu radenia zvládnete často aj sami s použitím bežných nástrojov. Ak si nie ste istý, nechajte to na odborníkov v servise. 

Pocit keď auto radí ako nové stoji za to !

V prípade akýchkoľvek otázok, vyžiadania cenovej ponuky alebo nájdenie správnych dielov nás neváhajte kontaktovať .

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NjE0ZTN