S cieľom uľahčiť Vám používanie naších webových stránok využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s ich použitím. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia nájdete tu.

@2023  |   fr@fr-auto.sk    tel.: 0915 858 677     tel.: 0915 359 783        -5% pre registrovaných zákazníkov   

1. Aditíva pre DPF/FAP, prevencia,čistenie a EOLYS

11.10.2018

1. Aditíva pre DPF/FAP, prevencia,čistenie a EOLYS

Už ste to určite počuli - DPF filter je veľký strašiak a problém. Na druhej strane DPF je nevyhnutná záležitosť v dnešných motoroch a tak, miesto polemizovania a strašenia sa radšej poďme pozrieť na to, ako sa o tento filter môžeme starať tak, aby sme ho „nezabili“. Stačí tak málo – prevencia pred upchatím a nutnou výmenou.

ČO JE DPF (DIESEL PARTICULARE FILTER) ALEBO AJ FILTER PEVNÝCH ČASTÍC?

 

V jednoduchosti, je to filter, ktorý dokáže odstrániť zdraviu škodlivé látky z výfukových plynov. Ukážeme si to na nasledujúcom veľmi zjednodušenom obrázku.

DPF FAP Filter cistenie regeneracia Eolys

KEĎ MÁTE AUTO S DPF – ak sa jedná o auto, ktoré má stále funkčný filter, ale auto potrebuje doplniť kvapalinu, alebo udržať DPF v dobrej kondícii, všetko je OK. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete ako na to.

Horší prípad je, ak filter je už takmer nepriechodný a vy o tom ani neviete. Čiastočky popolčeka sa ukladajú vo filtri postupne, až nakoniec je filter tak plný, že je nutné to riešiť okamžite. Práve prevenciou sa tomuto vyhneme. Ak sa už nedá nič robiť, oslovte nás tu: DOPYTOVÝ FORMULÁR a my sa postaráme o nový DPF podľa VIN kódu a Vašich požiadaviek (cena, výrobca).

 

ODSTRÁNIŤ DPF,FAP? Ani náhodou ! Aj keď to vyrieši problém so samotným filtrom, nevyrieši to problém s emisiami. Nemyslíme Emisnú kontrolu (EK), myslíme tým to, čo dýchame. Pozrite sa na nasledujúci obrázok a zamyslite sa nad tým, kam by išiel všetok ten čierny popolček aby ste DPF odstránili. Každý pozná ten smrad, ktorý za sebou zanechávajú dieselové autá, ktoré majú upravené RJ (riadiaca jednotka), bez DPF filtra a pod.. Poznáte to hlavne, ak idete za nimi, alebo ste peší chodca v meste, ktorý sa týmto doslova dusí. Poďme sa teda pozrieť na to, ako sa o nášho dieselaka starať a dopriať mu všetky potrebné „živiny“ aby správne a dlho fungoval bez nutnosti radikálne zasahovať do auta.

cistenie dpf filtra

 

 

Aditíva ako prevencia proti zaneseniu DPF a FAP filtra

 

  •  Prísady (aditíva) do paliva pri tankovaní, sú najjednoduchší spôsob prevencie. Zabezpečujú čistenie DPF počas jazdy. Zvyšujú teplotu výfukových plynov a tým horenie pevných častíc.

 

 

  • DPF Cleaner + aditíva. Pri väčšom zanesení DPF použite nasledujúci produkt + prísadu do paliva "DPF Super Clean".

 

  •  V prípade úplného zanesenia nezostáva veľa možností len DPF vybrať a prečistiť kvapalinou DPF FLUSHING LIQUID. Aplikácia je jednoduchá, ale vyžaduje demontáž DPF a proces čistenia trvá dlhšie.

 

 

ADITÍVA DO FILTROV PEVNÝCH ČASTÍC - MOČOVINA.

 

Poznáme ich niekoľko druhov. Ide o technickú močovinu ktorá sa vstrekuje:

  • Pred katalyzátor, aby na seba naviazala škodlivé častice výfukového plynu a chemickou reakciou ich zmenila na menej škodlivé častice (viď obr.3). Splodiny putujú do DPF kde sa pevné častice zachytia vo filtri (viď hore obr.1). Močovina sa zvyčajne dolieva jednoducho a zvládne to užívateľ vozidla.

 

  • Alebo sa vstrekuje močovina priamo do nádrže s palivom a mieša sa s ním. Výrobca nastavil vstrekovanie na základe tankovania tj. pri doplnení paliva sa určité malé množstvo aditíva vstrekne do nádrže. Doplnenie vyžaduje návštevu servisu.

DPF FAP filter mocovina

 

KVAPALINY DO DPF, EOLYS TM

 

Vozidlá značiek Citroen, Peugeot, Ford, Volvo, Mazda a iné s filtrom pevných častíc, využívajú technológiu pridávania močoviny . Táto kvapalina je výrobcom naplnená tak, aby vydržala predpokladaný počet kilometrov. Často to býva nájazd v rámci záruky (90 - 160 tis km). V tomto období sa Vám môže na palubnom počítači zobraziť upozornenie, na doplnenie príslušnej kvapaliny. Odporúčame však hladinu doplniť aj skôr, napr. pri servise, nakoľko doplnenie je nutné zveriť do rúk odborníka, ktorý vám okrem samotného doplnenia kvapaliny, musí nastaviť aj riadiacu jednotku. Výhodou doplnenia kvapaliny ešte predtým, ako sa sama ozve na PC je zrejmý – neprekvapí Vás žiaden nečakaný oznam. Kvapalín poznáme viacero druhov.

Kvapaliny EOLYS TM sa dodávajú v troch variantoch :

Eolys dpx 42 176 powerflex

 

Eolys kvapalina dpx42 eolys 176 powerflex mocovina

 

Ako sa dolieva EOLYS TM ?

ako sa dolieva eolys dpx

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NDUxNDA2Y